Zupu ar klimpām es pirmo reizi nobaudīju, būdama vēl pavisam maziņa. Mans vecaistēvs gatavoja perfektas klimpas! Atceros divas no bērnības klimpu zupām- vistas zupu un melleņu zupu vasarā. Melleņu zupa ar klimpām - tas tik bija ēdiens!
Laikam ritot, klimpas gatavošanu pārņēma mana mammīte. Un tagad tās savai ģimenesi gatavoju es.
Recepte pavisam vienkārša - uz 1 olu apmēram 1-2 ēdamkarotes miltu un šķipsniņa sāls. Es lietoju visparastākos augstākā labuma miltus.
Pagatavošana: olas ar miltiem jāsamaisa viendabīgā mīklā. Mīklas konsistencei jābūt pietiekami šķidrai, lai, pieliecot bļodiņu, mīkla lēni tecētu, un ar karoti varētu viegli porcionēt klimpas izmērus. Ja mīkla būs spārāk šķidra, klimpas veidosies maziņas, ja pārāk bieza - iegūsiet cietas klimpas. Parasti pārbaudu mīklas biezumu, sākotnēji ielaižot tikai pāris klimpas. Ja tās izjūk mazītiņās klimpiņās, ir skaidrs, ka mīkla pārāk šķidra. Savukārt, ja mīkla ir pārāk bieza, klimpas ir cietas.
Jau kopš bērnu kājas esmu pieredzējusi, ka klimpu mīkla tiek porcionēta ar karoti, tādēļ jaunās GEFU spaetzle spiedes mani ļoti ieintriģēja. Ilgi šaubījos, vai tas tiešām ir tas pats, kas manas klimpas. Līdz izlasīju to gatavošanas recepti.
Spätzle ir švābu un elzasiešu valodas deminutīvs no Spatz,burtiskā tulkojumā -mazais zvirbulēns. Šīs klimpiņas sauc arī par Knöpfle - podziņām. Spätzle gatavošanas tradīcijas meklējamas jau 18. gadsimtā, lai gan tiek uzskatīts, ka tās tikušas gatavotas vēl senāk. Spätzle mīkla parasti sastāv no dažām sastāvdaļām - olām, miltiem un sāls. Švābu noteikums ir izmantot olu skaitu, kas vienāds ar porciju skaitu, plus viena. Ūdens tiek pievienots, lai iegūtu plūstošāku mīklu. (Wikipedia).
Abas receptes ir vienādas , tikai vācieši savas klimpiņas vāra nevis zupās, bet pasniedz kā piedevu gaļas ēdieniem, tās novārot sālsūdenī.
GEFU piedāvātās spaetzle spiedes ražo mazās vācu kilmpiņas.
Kartupeļu, sulas un spaetzle spiede GEFU PRENSO
GEFU PRENSO
GEFU PRENSO plusi -
GEFU PRENSO mīnusi -
Vairāk par universālo spiedi GEFU PRENSO lasāms šeit!