Berndes Enduo - premium kvalitātes pannas

Kā izvēlēties labu pannu

 Pannas ikvienā virtuvē ir pašsaprotama lieta. Arī tad, ja virtuves īpašnieks mājās neko negatavo, man nav gadījies viesoties virtuvē, kur nebūtu pannas. Bet kāda tad ir vislabākā? Varu tikai atbildēt - tas atkarīgs no tā, ko gatavosiet.

     Mūsdienās katrs sevi cienošs lielveikals, tai skaitā arī būvniecības preču veikali, ir sakāruši plauktos neskaitāmas pannas - dažādu krāsu gammas, dažādu pārklājumu, izmēru, formas. Un, ja Jums vēl virtuvē indukcija, lai nopirktu pannu, jāviec nopietna izpēte. Lai neapmaldītos pannu plašajā pasaulē un izvēlētos sev piemērotāko pannu, iesaku vadīties pēc sekojošiem kritērijiem:

1. Ja Jums mājās būs tikai viena panna, pērciet tradicionālo - apaļu pannu ar ~5cm augstām malām, ar pārklājumu. Jā, tā, atkarībā no kvalitātes, ātrāk vai vēlāk nolietosies. Bet paskatieties uz to no pozitīvās puses - Jums būs iespēja atrast sev atkal jaunu, skaistu un kvalitatīvāku pannu.

2. Ja esat ieplānojis iegādāties vairāk kā vienu pannu, pirms pirkšanas iesaku apdomāt, ko tajās gatavosiet.

 

     Pannas ar augstāku maliņu - ~7cm lieliski piemērotas sautēšanai. Sautējiet dārzeņus vai gaļu, uzcepiet lielāka daudzuma kartupeļus. Šāda tipa panna, protams, var kalpot arī apcepšanai, taču, ja sadomāsiet cept tajā pankūkas, varētu rasties zināmas grūtības tās apgrozīt. Zinu cilvēkus, kas šādā pannā cep kotletes. 

Maza izmēra panna sautēšanai

     WOK pannas - tradicionālās WOK pannas ir plānas metāla pannas, kurās, sakarsējot tās augstā temperatūrā, ātri var apcept dārzeņus, pagatavot garšīgus Āzijas virtuves ēdienus. Pannas forma speciāli veidota, lai uzkarstu ne tikai pannas apakša, bet arī tās malas, tādejādi produkti tiek cepti vienlaicīgi no sāniem un apakšas. Lieliskas ātra dārzeņu WOK pagatavošanai.

Fissler wok panna

     Grila pannas - laba grila panna ir smaga, ar rievotu virsmu, uz kuras cepot, iegūstam produktus, kas vizuāli līdzinās kā uz grila ceptiem. Pannas svars lielā mērā ietekmē tās pannas siltuma sadali - jo pamatīgāka pannas pamatne, jo vienmērīgāka siltuma sadale pannā. Kas, savukārt, nozīmē, ka Jūsu steiks būs ne tikai skaisti svītrains, bet arī vienmērīgi izcepies.

AMT Gastroguss grilpanna

Grila pannas mēdz būt dažādu formu. Tradicionāli tās ir kvadrāta formas, taču ir pieejamas arī ovālas pannas veselu zivju grilēšanai, kā arī taisnstūrveida, gluži kā cepešpannas, taču lietojamas arī kā plīts pannas.

     Pankūku pannas - šādas pannas ir divu viedu - plānajām jeb Crepe pankūkām, kā arī biezajām. Biezo pankūku pannu mēdz dēvēt arī par olu pannu, jo tā lieliski piemērota arī skaistām, vienādas formas ceptām olām - tās ir pannas ar vairākiem apļa formas padziļinājumiem, kuros savietot cepamos produktus un tie izlīdzinās padziļinājuma lieluma izmēros. 

AMT Gastroguss pankūku panna

Crepe pankūku pannas ir ar pavisam zemu maliņu, lai plāno pankūku viegli var apgrozīt.

Pankūku pannas noderēs tiem, kam patīk bieži tās cept. Ja Jums tās garšo, taču nemaz nedomājat tās gatavot, labāk pannu nepērciet, būs vairāk vietas virtuvē.

 

3. Ar pārklājumu vai tomēr nē?

 

     Ideāli, ja esat iemanījies vai nolēmis iemācīties gatavot uz tērauda pannas. Tas tiešām nemaz nav tik sarežģīti - ir jābūt pietiekamam taukvielu daudzumam, kā arī panna, pirms produktu uzlikšanas, ir kārtīgi jāsakarsē. Ja esat 30 minūšu pavārs, labāk izvēlieties pannu ar pārklājumu.

Fissler tērauda panna

     Pannu pārklājumi mūsdienās ir daudz un dažādi. Vieni tiek atzīti par kaitīgiem, kā tas ir noticis ar teflonu, savukārt citi nāk vietā. Un ,kas to lai zin, ko nākotnē domās par šo pannu, ko šobrīd tik naski lietojam, nekaitīgumu. 

     Keramikas pārklājums - pirmais modes kliedziens jau sen pārgājis un daudzi, kas iegādājušies sev pannu ar keramisko pārklājumu, iespējams, ka to jau sen ir izmetuši mēslainē. Keramikas pārklājums ir labs pārklājums, taču tas ir ļoti jutīgs pret straujām temperatūras izmaiņām. 

     Marmora, akmens u.c. akmens brāļu un māsu pārklājumi - pačukstēšu, ka, pēc būtības, tas ir tas pats keramiskais pārklājums. Modificēts, vēl arvien jutīgs pret krasām temperatūras izmaiņām. Taču nu jau daudz noturīgāks kā keramiskie pārklājumi pirmsākumos. Akmens pārklājums vidusmēra pavāram būs gana labs, maz taukvielu pieprasošs, viegli tīrāms un nepiedegošs. Taču trauku mazgājamā mašīnā iesaku nemazgāt, neatkarīgi no tā, ko raksta ražotājs - pannām ar jebkuru pārklājumu nepatīk trauku mazgājamās mašīnas, un tās ātri beidzas.

fissler sensored panna

     Pannas ar titāna pārklājumu - šis ir labs, noturīgs un izturīgs pārklājums, taču jārēķinās ar lielāku budžetu kā pērkot pannu ar marmora pārklājumu.

AMT Gastrguss panna

4. Viena panna viegla, otra smaga - kas to nosaka?

 

Lielākoties visas pannas mūsdienās ir izgatavotas no alumīnija. Atšķiras tikai izmantotā alumīnija vieds un tehnoloģijas. Alumīnījs tiek lietots arī tērauda pannu pagatavošanai kā starpslāņu materiāls.

Presētā alumīnija pannas ir vieglas un salīdzinoši lētas. Pērciet, nav svarīga pannas ilgmūžība un esat to gatavs jebkurā brīdī nomainīt pret jaunu. Jebkuršbrīdis - tas tiešām ir diezgan ātri. Apmēram pusgads, atkarībā no lietošanas intensitātes.

Lietā alumīnija pannas ir smagākas un pamatīgākas. Tādas, ja nemazgāsiet trauku mazgājamā mašīnā, kalpos vismaz pāris gadus. Protams ,atcerieties lietot neasus piederumus, neskrāpēt pannu ar nazi un citus pannu saudzēšanas knifiņus. Vienkārši mīliet savu pannu. Bet tā - ar prātu.

Čuguna pannas - ir produkti, kurus uz tām cept ir ļoti ērti un labi. Piemēram, gaļa. šīs pannas ir smagas, līdz ar to nodrošina ļoti vienmērīgu siltuma sadali. Taču pannas ir arī jācilā ne reizi vien, un ir jāpadomā, vai gribēsies kaut ko ļoti smagu ikdienā cilāt. Protams, tās ērti lietojams arī kā aukstais ierocis, kas nav raksturīgi vieglākām pannām. Čuguna pannas bez pārklājuma ir rūpīgi jākopj, citādi tās sarūsē. 

5. Vai varēšu pannu noturēt?

 

Kad esat izvēlējies pannas funkciju, materiālu un pārklājumu, vēl kāda nianse - pannas rokturis.

Jā, arī pannu rokturi mēdz būt dažādi - ergonomiski, neergonomiski, plastmasas, bakelīta, tērauda un citādi. Un tie mēdz būt arī noņemami. Un šajā vietā ir vērts padomāt, vai gribēsiet pannu lietot arī cepeškrāsnī. Pannas ar noņemamiem rokturiem parasti ir dārgākas kā līdzīgās māsas, kurām rokturi nav noņemami. Bet, iespējams, tas tāpat ir lētāk kā pirkt atsevišķu pannu plītij un atsevišķu - cepeškrāsnij. 

Panna ar noņemamu rokturi AMT Gastroguss

Lētās pannas parasti ir aprīkotas ar plastmasas piekniedētiem rokturiem, nav lietojamas cepeškrāsnī.

Es iesaku izvēlēties pannas, kuru rokturi ir pieskrūvēti ar skrūvēm:

1) skrūvi vienmēr var pievilkt;

2) ja skrūve izkrīt, to var ieskrūvēt vēlreiz, taču, pazaudējot kniedi, Jūs pannu varēsiet vienkārši izmest. Vai lietot bez roktura. 

Bakelīta rokturi ir siltumizturīgi un lietojami krāsnīs līdz +200°C. Tomēr, pirms tā dariet, pārliecinieties, vai Jūsu pannas rokturis tiešām ir no bakelīta un palasiet, ko raksta ražotājs.

Plastmasas un bakelīta rokturu lielākais pluss - tie nesakarst. Un tas ir ļoti būtiski, jo darboties ar virtuves cimdu rokā ne vienmēr ir ērti, ja, papildus cepšanas darbiem, darāt kaut ko paralēli. 

AMT panna ar bakelīta rokturi

Tērauda rokturi ir izturīgi, lietojami cepeškrāsnīs, taču tie uzkarst. Ir ražotāji, kas izstrādājuši īpašu aizsardzību, lai neuzkarst arī metāla rokturis, taču tas parasti tiek uzskatāmi uzsvērts un īpaši norādīts. Ja meklēsiet tādu pannu, noteikti painteresējieties, vai rokturis neuzkarst.

fissler panna ar metāla rokturi

6. Kuru izmēru izvēlēties?

 

Pannas mēra pēc diametra un standarta pannu izmēri ir 20, 24, 26 un 28cm. 30cm un vairāk parasti pērk profesionāļi, kas gatavo ne tikai sev vai ģimenei, bet veselai kafejnīcai vai citur sabiedriskajā ēdināšanā. 

20cm panna ir viena cilvēka panna. Vai individuāli gatavojamā panna. Omlete vienam vai vairākas omletes - katram atsevišķi gatavotas ar īpašām piedevām. Viena karobonāde, saujiņa kartupeļu, mazas plānās pankūciņas, 1 pildītā pankūka.

28cm pannu parasti izvēlas lielākas ģimenes, kas gatavo lielākos apjomos, piemēram, četras karbonādes vienlaicīgi, 6 pildītās pankūkas. Daudz saceptu sīpolu. 

Savukārt, izmēri pa vidu ir vairāk vai mazāk gaumes lieta, jo ir skaidrs, ka vislielākajā pannā var izcept visu to pašu, ko uz mazajām, tomēr padomājiet - ja cepsiet 28cm pannā vienu pankūku, Jūs pannu vienkārši sadedzināsiet. 

Lai Jums visiem prieks gatavot!